یکی از مهم ترین ایرادات خودرو آسیب یاتاقان خودرو است که در صورت بی توجهی و عدم رسیدگی به موقع ممکن است خسارات شدیدی به همراه داشته باشد. در این مقاله از وبسایت امدادگران ایران به بررسی دلایل خرابی موتور خودرو و یاتاقان زدن خودرو می پردازیم.
گاهی اوقات آسیب آنقدر شدید است که موتور از کار افتاده و نمی توان آن را روشن کرد. در این مواقع کار کامل می شود و موتور خودرو باید کاملاً برچیده و بازسازی شود.
بلبرینگ وسیله نقلیه دقیقاً چیست؟
در یک خودرو از یاتاقان های زیادی استفاده می شود. موتور خودرو یکی از مهم ترین یاتاقان های آن را در خود دارد. بین شاتون و میل لنگ موتور خودرو قطعه ای به نام بلبرینگ قرار دارد. بلبرینگ اصطکاک بین شاتون و میل لنگ را با جلوگیری از تماس مستقیم آنها کاهش می دهد.
در یک خودرو، یاتاقان ها و روغن موتور اصطکاک بین اجزای موتور را به صورت موازی کاهش می دهند و از وقوع خوردگی جلوگیری می کنند. بلبرینگ ها علاوه بر جلوگیری از اصطکاک بین میل لنگ و سیلندر، اصطکاک بیش از حد بین میل لنگ و شاتون را کاهش می دهند.
یاتاقان ها نمی توانند عملکرد خود را انجام دهند زمانی که دمای آنها از حد خود فراتر رود و دیگر به شکل اصلی و مناسب خود نباشند، که باعث یاتاقان زدن می شود. درک علل و نشانه های یاتاقان زدن وسیله نقلیه بسیار مهم است.
پیشنهاد مطالعه : امداد خودرو در افجه
به یاد داشته باشید که رانندگی بدون آگاهی از وضعیت، وارد کردن فشار به موتور خودرو و ادامه رانندگی ممکن است باعث سوختن موتور و هزینه های زیادی شود. اگر خودرو شما دچار یاتاقان زدن شود آیا می توانید با آن ادامه مسیر را سپری کنید؟
یاتاقان های خودرو چه عملکردی دارند؟
تغییر فضای مورد نیاز بین سیلندر و میل لنگ در حالت عمودی
به حداقل رساندن و تقریباً حذف یا کاهش اصطکاک بین سیلندر و میل لنگ
کاهش مقاومت بین میل لنگ و شاتون و جلوگیری از خوردگی این قطعه اگر به هر دلیلی بیش از حد گرم شود تغییر شکل می دهد و اگر ذوب شود شاتون به میل لنگ چسبیده و موتور احتمالا می سوزد.
در مورد “کوبش بلبرینگ” باید توجه داشت که خود بلبرینگ مشکل دارد، زیرا در هنگام ضربه زدن خودرو، صدای وحشتناکی شنیده می شود و به دلیل اصطکاک زیاد موتور، خودرو برای راه اندازی به انرژی زیادی نیاز دارد. در این شرایط روشن ماندن موتور باعث سوختن آن می شود.
اصطلاح یاتاقان زدن در خودرو به چه معناست؟
هر عنصری که به یاتاقان ها آسیب برساند یا تغییر شکل دهد تا جایی که به میل لنگ بچسبند یا از آن فاصله زیادی داشته باشند، مانع از پر کردن فضای بین آنها توسط لایه روغن می شود. در این حالت مشخص است که موتور به یک یاتاقان برخورد کرده است.
اگر بلبرینگ با سطح میل لنگ تماس پیدا کند و به آن گیر کند، حرکت موتور (چرخش میل لنگ) سنگین شده و موتور در نهایت از کار می افتد. اگر یاتاقان ها ضخامت معمول خود را به دلیل خوردگی و سایش از دست بدهند و بیش از حد نازک شوند، میل لنگ دیگر نمی تواند.
بدون لرزش کار کند زیرا شلی استاندارد آن از بین رفته است و همیشه صدای تق تق در حین کار وجود دارد. ناحیه بلبرینگ معیوب صدای تق تق تولید می کند.
علائم اصلی یاتاقان زدن موتور ماشین چه می باشد؟
به محض مشاهده هر یک از علائم زیر در وسیله نقلیه خود، آن را خاموش کرده و به تعمیرگاه ببرید. بارها رانندگان متوجه این علائم شده اند و به آنها توجهی نمی کنند. در برخی شرایط، خودرو به دلیل بی مسئولیتی راننده واژگون می شود. شاخص های اصلی خرابی بلبرینگ را به خاطر بسپارید:
علائم یاتاقان زدن خودرو را می توان به صورت زیر طبقه بندی کرد:
- صدای «کلونک» یا «تق تق کردن» موتور در هنگام شتاب گیری یا افزایش سرعت
- قفل شدن موتور که در این حالت موتور اصلا روشن نمی شود.
۱- قفل کردن موتور و روشن نشدن آن
قفل موتور، در این سناریو موتور به هیچ وجه روشن نمی شود. در واقع، زمانی که موتور خودرو روشن نمی شود، یکی از دلایل ممکن است بلبرینگ معیوب باشد.
۲- صدای لرزش یا تق تق موتور هنگام گاز دادن
اگر هنگام شتاب گیری یا افزایش دور موتور خودرو صدای تق تق می شنوید، باید نگران بلبرینگ باشید. در این شرایط، بهتر است فوراً با مکانیک تماس بگیرید. در غیر این صورت، بدون روشن کردن موتور، خودرو خود را به نزدیکترین تعمیرگاه مجاز و معتبر ببرید.
موتور در سرعت های متوسط (۹۷۰rpm) صدای کمی تولید می کرد. هنگامی که سرعت از ۱۲۰۰ دور در دقیقه گذشت، صدای چرخش بلبرینگ ها به وضوح شنیده می شد. این صدا با برخورد دو فلز قابل مقایسه است و صدای تق تق به گوش می رسد.
به خاطر داشته باشید که نادیده گرفتن این امر ممکن است هزینه زیادی برای شما داشته باشد و مشکلات بدتری ایجاد کند.
۳- چراغ چک روغن روشن می شود.
البته مواقعی وجود دارد که نمی توانیم چراغ چک روغن را به یاتاقان ها مرتبط کنیم. اما اگر این چراغ روشن شد باید مشکوک باشید و در صورت لزوم پیگیری کنید.
۴- کم شدن توان و قدرت موتور
اگر متوجه شدید که خودروی شما نسبت به حد معمول واکنش کمتری نشان می دهد، احساس می کنید که به درستی درگیر نمی شود و ضعیف کار می کند، ممکن است مشکل یاتاقان داشته باشد.
به یاد داشته باشید که هر یک از این علائم به تنهایی ممکن است دلایل دیگری داشته باشد. در هر صورت، شما باید به محض مشاهده هر یک از آنها، چه همه آنها با هم یا به صورت جداگانه، خودرو خود را به تعمیر ببرید.
به خاطر داشته باشید که حرکت بیشتر مشکلات را بدتر میکند و ممکن است قطعات آسیبدیده مانند میل لنگ یا یاتاقانها نتوانند در شرایط کار ماشینکاری شوند. در این صورت نیاز به تعویض قطعات خواهید داشت که هزینه شما را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.
به چه دلیل ماشین یاتاقان می زند؟
هر شرایطی که از رسیدن روغن با شدت و مقدار مناسب به یاتاقان ها جلوگیری کند ممکن است باعث آسیب یاتاقان موتور شود. از جمله خرابی پمپ روغن، کثیفی بیش از حد روغن موتور و فیلتر آن، وجود آلاینده در مخلوط روغن، آب و روغن به دلیل سوختن واشر سرسیلندر یا هر علت دیگر، کمبود روغن موتور و … که در فرآیند یاتاقان زدن ماشین نقش دارند.
از جمله مهمترین عواملی که در این زمینه نقش موثرتر ی دارند به شرح زیر است:
- خرابی پمپ روغن
- تمام شدن آب در موتور (به دلیل نشت آب از رادیاتور و شیلنگ ها یا نشتی های دیگر) و هر دلیل دیگری که باعث گرم شدن موتور شود. در واقع، همانطور که تب در بدن باعث تشنج می شود، گرم کردن موتور نیز مسئله مهمی است که نباید نادیده گرفته شود.
- فیلتر روغن گرفتگی دارد یا روغن خیلی قدیمی است.
- راندن موتور با سرعت بسیار بالا، تا زمانی که دور موتور به محدوده قرمز نزدیک شود.
۱-استفاده از روغن موتور بی کیفیت
استفاده از روغن بی کیفیت و غیر اصل (Fake) و تعویض دیرهنگام آن باعث کدر شدن روغن می شود. در این شرایط، وجود رسوبات و توده، قطعات خودرو را به سمت رسوب می کشاند. هنگامی که این رسوب به مجاری روغن نفوذ می کند، فرآیند روانکاری را مختل می کند. به همین دلیل یاتاقان ها در وضعیت بدی قرار خواهند گرفت.
۲- بالا رفتن دمای موتور
یاتاقان زدن دلایل بسیار خاصی دارد که یکی از مهمترین عوامل ان را در بالا به آن اشاره کردیم، بالا رفتن دمای بیش از اندازه می باشد. تنها دلیل اصلی این افزایش دمای موتور می تواند به دلیل بی آب بودن موتور ماشین باشد.
۳-بلبرینگ ها آلوده هستند
هنگامی که اجسام خارجی روی سطح یا درون یاتاقان قرار می گیرند، یاتاقان به مرور فرسوده می شود. اجسام خارجی با کیفیت ساینده یاتاقان را کند می کنند و باعث زبری سطح می شوند که شکست یاتاقان را تسریع می کند. سایش بیش از حد منجر به شلی بیش از حد بلبرینگ می شود.
آلودگی:
- گرد و غبار ناشی از قطعات آلوده
- آب بندی ناکافی
- روان کننده های دارای آلاینده ها
- روان کننده ها و قطعات فلزی کوچک از اجزای دیگر به بلبرینگ منتقل می شوند.
تجمع چینها و ذرات در توری فیلتر روغن به دلیل وجود برادهها در کف ظرف روغن ایجاد میشود. سیستم CVVT به همراه زنجیر تایم و سفت کننده های هیدرولیک، فشار قابل توجهی را تحمل می کند. با باز کردن قسمت زیرین موتور، بابیت یاتاقان های متحرک سیلندرها نیز از بین رفته است. بین شاتون و میل لنگ یک جزء نیم دایره ای قرار دارد که به نام بلبرینگ متحرک شناخته می شود و بابیت سطح داخلی آبکاری شده یاتاقان است.
۴- فرسوده شدن و بالا رفتن مدت زمان عمر قطعه
با این حال، علاوه بر فرسودگی و عمر طولانی بلبرینگ ها، می تواند باعث خرابی یا شکستن آنها شود و در نتیجه اتفاق ناگواری که ما نگران آن هستیم، بیفتد.
۵- پمپ روغن معیوب
علاوه بر این، خرابی پمپ روغن می تواند فرآیند روانکاری را مختل کند و خطر خرابی بلبرینگ را افزایش دهد. فیلتر روغن مسدود شده همان اثر پمپ خراب را دارد.
۶- رانندگی نادرست
رانندگی نامناسب یکی از عوامل آسیب دیده و فرسوده بلبرینگ است که اغلب توسط رانندگان نادیده گرفته می شود. رانندگی صحیح به عنوان تجاوز نکردن از حد قرمز یا حتی نزدیک شدن به آن تعریف می شود. اما اگر هنگام رانندگی پدال گاز را طوری فشار دهید که موتور تحت فشار قرار گیرد و سوزن مربوط به دور موتور گهگاه به محدوده قرمز نزدیک شود، بلبرینگ ها را در معرض خطر تخریب، فشار و فرسودگی قرار می دهید.
۷- وجود زنگ زدگی در بلبرینگ ها
خوردگی در یاتاقان های غلتشی ممکن است به طرق مختلف و به دلایل مختلف ایجاد شود. صدای بلبرینگ در حین کار نشان دهنده آسیب خوردگی است. زنگ زدگی ناشی از خوردگی اجزای یاتاقان را فرسوده می کند و باعث ایجاد سایش در سطح یاتاقان می شود.
عوامل موثر در خوردگی:
۱- آب بندی ناکافی رطوبت و بخار آب
۲- روان کننده های اسید دار
۳- نامناسب بودن شرایط نگهداری یاتاقان انبار در انبار
خراش روی سطح غلتک یاتاقان نشان دهنده ساییدگی توپ ها با شیار بلبرینگ است. در مقایسه با فرورفتگی اجزای یاتاقان ناشی از نصب نادرست، سایش بین گوی ها و شیار بلبرینگ ناشی از ارتعاشات روی سطوح ثابت یاتاقان باعث سایش شدید می شود.
چنین خرابی هایی در ماشین هایی که در حالت ساکن در معرض ارتعاشات قرار می گیرند، رخ می دهد و تنها روش جلوگیری از آن، ایجاد لبه های کافی در یاتاقان یا استفاده از ابزار مناسب برای محافظت از یاتاقان در حین چرخش است.
سطوحی که به راحتی با اجزای دیگر منطبق می شوند دچار خوردگی می شوند که به سطح بلبرینگ آسیب می رساند. حرکات کوچک روی چنین سطوحی باعث سایش زیاد، کند شدن حرکت و آسیب به سطح محور می شود. تناسب نزدیک بین این سطوح پاسخ این مشکل است.
۴- جریان برق
جریان ثابت برق از طریق یاتاقان، خراش های قهوه ای موازی با محور در امتداد کل دایره غلتک و سایر اجزای نورد ایجاد می کند.
۸- روغن کاری نادرست
در ابتدای بحث بیان کردیم که روغن کاری و روانکاری سطوح دو فلز باعث ساده شدن و رفع اصطکاک در حرکت دو فلز بر روی یکدیگر و افزایش طول عمر قطعات می شود اما اگر این روغن کاری به درستی انجام نشود این نشان می دهد که روغن کافی وجود ندارد. و یا استفاده از کالاهای ضعیف و ضربه ای منجر به حرکت لغزشی می شود.
البته احتیاط کنید چون اگر روغن زیاد باشد روغن کاری بیش از حد انجام می شود که باعث حرکت بیش از حد بلبرینگ و تولید گرمای زیادی می گردد که آسیب جبران ناپذیری به آن وارد می کند.
۹ – نصب ضعیف بلبرینگ
اگر تا به حال بلبرینگ را دیده باشید، متوجه خواهید شد که دارای شیارهایی است و حلقه داخلی یاتاقان غلتکی استوانه ای در داخل حلقه بیرونی قرار دارد. اگر حلقه داخلی به طور تصادفی به حلقه بیرونی وارد شود یا اگر فرآیند تحت فشار بیش از حد انجام شود، این شیارها می توانند آسیب ببینند. اگر یاتاقان در اثر اعمال فشار زیاد رنگ تیره پیدا کرد یا شیارهای عجیبی روی آن ایجاد شد، باید یکبار آن را تعویض کرد.